4 februari 2018  DE VELE GEMISTE KANSEN VOOR DE RUST WORDEN DE PLOEG BIJNA FATAAL

Geplaatst op 4 februari 2018 • 21:39 • NieuwsClubnieuwsSenioren

Jong De Graafschap – sv Blauw Geel’ 38/JUMBO (1-3) 3-4

DE VELE GEMISTE KANSEN VOOR DE RUST WORDEN DE PLOEG BIJNA FATAAL

Het weekend voor het carnaval los barst vooral beneden de rivieren was er voor Blauw Geel een uitwedstrijd tegen Jong De Graafschap. Op het mooie complex van zaterdag eersteklasser DZC’68 in Doetinchem vond het duel plaats. Eerder in het seizoen was er een benauwde 2-1 overwinning geweest voor Blauw Geel. Jong De Graafschap is echter prima uit de winstertop gekomen met winst op De Meern, een gelijkspel tegen HBS en vorige week thuis winst met 3-1 op OJC na een 0-1 ruststand. Blauw Geel pakte vorig weekend het eerst punt met een 3-3 gelijkspel thuis tegen Hercules. Het gat met een niet veilige 15e plaats, die nu in handen is van de huidige tegenstander bedraagt 8 punten. Een zes punten wedstrijd dus zou je kunnen stellen.

Trainer Niels v Casteren was begon met een wijziging t.o.v. de basisopstelling van vorige week. Alexander Mols startte in de basis, Danny Verbakel zat op de tribune. De langdurig geblesseerden zijn bekend en krijgen na dit weekend een programma loos weekend waarbij er misschien daarna weer een enkeling fit kan zijn.

Blauw Geel verrichte de aftrap en het zou het met vele gekomen eigen fans als snel op de banken doen laten staan. Het is namelijk de derde minuut als Alexander Mols de bal de diepte in stuurt op Joey Hellstern. Hij legt de bal vervolgens prima breed op de mee opgekomen Sander Egmond die de bal vervolgens beheerst in het doel schiet: 0-1. Twee minuten later een dreigende aanval van de gastheren maar de voorzet bij de tweede paal, waar een speler geheel vrij stond, wordt voor het doel langs geschoten waarna een speler in buitenspelpositie staat. In de 8e minuut doet Blauw Geel weer van zich spreken. Edwin Huibers passt de bal op Alexander Mols die een 1-2 aangaat met Joey Hellstern. Helaas heeft hij daarna te veel tijd nodig voor het afronden waardoor een verdediger de bal kan blokken tot corner. Uit de corner een schot van Desley Schilders recht in de handen van de doelman die het zicht werd verspert en dus de bal laat zag komen. Twee minuten later is het dan wel raak voor Blauw Geel. Joey Hellstern krijgt de bal precies op tijd van Sander Egmond in de diepte aangespeeld. Hij omzeilt de doelman die ver uit zijn strafschopgebied was gekomen en schuift de bal in het lege doel: 0-2. Twee minuten later komt Brahim Zaari uitstekend uit en voorkomt dat een diepe bal door een speler tot doelpunt verwerkt kan worden. In de 20e minuut komt Joey Hellstern goed voor zijn man maar is de weg naar het doel net iets te lang en hij wordt dusdanig gehinderd dat hij er wel een vrije trap aan over houd. De vrije trap is gevaarlijk maar Jong De Graafschap kan uiteindelijk opruimen. In de 21e minuut wordt een corner bij de tweede paal ingekopt, maar op de doellijn gekeerd, waarna de gastheren slechts een nieuwe corner mogen nemen. In de 25e minuut vergroot Blauw Geel de voorsprong. Alexander Mols haalt de achterlijn maar bij de tweede paal is een verdediger net iets eerder aan de bal dan Sander Egmond zodat Blauw Geel een corner krijgt. De corner komt vervolgens bij de tweede paal waar Sten v Vessem de bal in de verre hoek binnen schiet: 0-3. De salto van Sten als toegift. Na de aftrap even paniek bij Blauw Geel maar Erik van Loon blijft goed naar de bal kijken en met een omhaal weet hij de bal weg te werken. In de 30e minuut komt er meer kijken bij het verdedigen. Met man en macht moet men de gastheren van een treffer afhouden. Bij een voorzet vanaf Blauw Geel’s rechterflank stond bij de tweede paal een aanvaller geheel vrij. In de 33e minuut kopt verdediger Jurre Vreman, zoon van trainer Jan Vreman, de bal vanuit een corner net naast. Twee minuten later is een snelle combinatie het Blauw Geel middenveld en de defensie te machtig. Delano Burgzorg wordt vrij voor doelman Brahim Zaari gezet en hij rond koelbloedig af: 1-3. Twee minuten later is een verdediger van Jong De Graafschap de reddende engel op een inzet van Sjaak Egmond, een corner blijft over voor de gasten. Sander Egmond had de bal prima op Joey Hellstern gespeeld die vervolgens vanaf de achterlijn had voorgezet. Een minuutje later is een afstandspoging van Alexander Mols, die naar binnen was gekomen vanaf de flank, geen probleem voor de doelman. In de 40e minuut komt Sander Egmond op eigen helft in balbezit en kan hij oprukken naar het doel van Jong De Graafschap. Helaas gaat zijn inzet net aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. In de 41e minuut een discutabele beslissing van scheidsrechter Horst als Alexander Mols op de rand van het strafschopgebied in een 1 tegen 1 duel met een bodycheck wordt opgevangen en de scheidsrechter laat door spelen. Kort daarna de rust na een aantrekkelijke eerste helft. Jong De Graafschap leek een veldoverwicht te hebben maar het hardwerkende en goed staande Blauw Geel kreeg de beste en meeste kansen waarvan er dus slechts drie werden benut. Als dat maar niet opbreekt?!

Trainer Jan Vreman zal in de rust ongetwijfeld een donder speech hebben afgeleverd. Resultaat was een nog feller en sneller acterende thuisploeg. In de 47e minuut krijgt het een vrije trap op een uitgesproken gevaarlijke plaats zo’n 18 meter voor het doel. Youssef el Hammouchi neemt de vrije trap, en hoe. Hij krult de bal over de muur naar de kruising maar een uitmuntende Brahim Zaari tikt de bal uit de kruising daar waar iedereen bij Jong De Graafschap al een doelpunt telde. Blauw Geel komt onder druk. In de 54e minuut een counter. Sander Egmond speelt de bal naar de flank naar zijn broer Sjaak Egmond. Sjaak speelt de bal meteen breed op Joey Hellstern die op de doelman af kan. In het strafschopgebied wordt hij duidelijk voor iedereen van achteren getackeld. Alles en iedereen van Blauw Geel en zelfs toeschouwers van het thuispubliek verwachten een fluitsignaal voor en penalty maar onbegrijpelijk laat scheidrechter Horst doorspelen en geeft aan dat de verdediger de bal speelde…… Jong De Graafschap ontsnapt en het lijkt een sein om nog meer druk te ontwikkelen op het doel van Blauw Geel. In de 57e minuut is een afronding van Youssef el Hammouchi te slap om Brahim Zaari te passeren. Een minuutje later moet hij toch capituleren. Zijn defensie voor hem grijpt niet adequaat genoeg in en als men de spelers van Jong De Graafschap laat voetballen, laat combineren, is het een heel gevaarlijke ploeg. Twee man staan vervolgens vogeltje vrij en een van hen, Youssef el Hammouchi, schiet eenvoudig de bal binnen: 2-3. Het vervolg laat zich al raden want Blauw Geel komt er in deze tweede helft niet meer aan te pas en wordt beperkt tot tegen houden. In de 60e minuut verdwijnt een inzet hoog over het doel bij Brahim Zaari en een minuutje later valt een lobje over de Veghelse doelman gelukkig voor Blauw Geel op het dak van het doel. In de 66e minuut valt dan de allang niet meer onterechte gelijkmaker. Delano Burgzorg komt vanaf de flank naar binnen en lijkt met een draaiende bal al te scoren maar wederom is het Brahim Zaari die een geweldige redding in huis heeft. Klemvast kon hij de bal helaas niet hebben en het is de alerte Kabir Sabotic die de 3-3 kan binnen schieten. Een 0-3 voorsprong is verdwenen en men moet vrezen voor het ergste. Trainer Niels van Casteren reageert, Jan Vreman bracht nog een snelle aanvaller, hij vervangt middenvelder Mustafa Guler door verdediger Martijn van Loon. Desely Schilders gaat naar de rechterflank, Edwin Huibers naar het middenveld. Een tactisch heel goede zet want vrij snel daarna krijgt de ploeg weer controle op de gastheren. Jong De Graafschap reclameert twee minuten na de wissel nog voor een penalty want na een corner zou Martijn van Loon de bal op de doellijn met de hand hebben gestopt. Daarna stagneert de furie van de thuisploeg. In de 87e minuut lijkt Mark Dobbelsteen zichzelf ineen goede schietpositie te hebben gebracht maar tot ieders verbazing legt hij de bal af waarna de inzet voor langs het doel gaat. In de 89e minuut krijgt Blauw Geel een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Desley Schilders neemt de vrije trap en stuurt de bal naar de verre hoek, ditmaal een klasse redding van de doelman van Jong De Graafschap, een corner is wat rest. Een corner met gevolgen want na een redding op de doellijn gevolgd door een scrimmage is het uiteindelijk good old Emiel vd Sanden die de bal via een Doetinchemse speler in het doel kopt. De tribune met Blauw Geel fans en de bank ontploft bij deze 3-4. Dit zal men toch niet meer weg geven? Het is inmiddels de 90e minuut geweest als Brahim Zaari een scrimmage voor zijn doel ziet waarbij hij uiteindelijk in balbezit komt en er nog een overtreding op hem wordt gemaakt. Blauw Geel houdt stand en wint met 3-4.

Twee totaal verschillende helften waarbij de vele gemiste grote kansen van Blauw Geel de ploeg nog bijna had opgebroken. Het verschil met de rust had veel hoger kunnen en moeten zijn. De ploeg stond prima en creëerde zich een legio van goede kansen. Jong De Graafschap toonde na de rust een goede en gevaarlijk ploeg te zijn en knokte zich met prima voetbal en druk terug in de wedstrijd. Op basis daarvan had een gelijkspel ook voor beide een terechte uitslag kunnen zijn. Blauw Geel herstelde zich op tijd door de juiste omstellingen en wissels van trainer Niels van Casteren. De eerste winst, en zeker een hele belangrijke, van 2018 is een feit.

Nu eerst de carnaval, daarna komt EVV uit Echt op bezoek. In Echt werd met 1-0 verloren maar de Limburgers lijken in een neerwaartse spiraal terecht te zijn gekomen en verloren dit weekend met 2-0 bij HSC’21 in Haaksbergen. De vierde nederlaag op een rij en allen tegen ploegen onder hen op de ranglijst. Zij zullen ongetwijfeld de ommekeer willen bewerkstelligen. Voor Blauw Geel zaak om de defensief ingestelde Limburgers niet te onderschatten en in het wel bekende mes te lopen………

Doel: Brahim Zaari,
Achterhoede: Edwin Huibers, Desley Schilders, Erik van Loon, Sten v Vessem
Middenveld: Sander Egmond, Mark Dobbelsteen, Mustafa Guler (74e min. Martijn van Loon),
Voorhoede: Sjaak Egmond (84e min. Tresor Shema), Joey Hellstern (76e min. Emiel vd Sanden), Alexander Mols,

Scheidsrechter: Dhr. Y. Horst
Ass. Scheidsrechters: Dhr. C. van der Hul en Dhr. F. Winter
Kaarten: Geel:
Jong De Graafschap: 44e min. Youssef el Hammouchi