6 november 2018  Peter’s Corner Blauw Geel’38

Geplaatst op 6 november 2018 • 10:27 • NieuwsClubnieuws

Peter’s Corner Blauw Geel’38

Blauw Geel’38/Jumbo verraste vriend en vijand zondag door met 4-0 een daverende prestatie neer te zetten. Hulde voor Niels c.s. Het voetbal was bij tijden oogstrelend en de wellicht wat mindere passages, die er maar weinig waren, verbleekte onder het mooie resultaat. Volgens de meest kritische kenners de beste wedstrijd sinds tijden waar de corner zich graag aan conformeert. Liet de foto’s deze week maar eens over aan collega Gerard en verschuilde me in de nest warmte van het hotemetoten hoekje links op de staantribune. Toegegeven het was er knus en gezellig.

Door: Peter Kuijpers.
Foto’s: Peter Kuijpers

Volgende week is er voor de meeste senioren standaardteams een vrij weekend. Vanaf de Hoofdklasse wordt er gebekerd althans die er nog over zijn of ingehaald. Veel clubs spelen hun bekerwedstrijd al op donderdag om zo een lekker vrij weekend te creëren. Blauw Geel38 speelt zaterdag in Rhode om 19.00 uur een wedstrijd tegen Rhode/Van Stiphout dit als opluistering van de opening van het nieuwe kunstgrasveld. Komende vrijdag wordt de nieuwe prins carnaval bekend van Kuussegat. Heel veel namen passeren al in het geruchtencircuit. Zou het een Blauwgeler worden? Of na Tiny van der Sanden opnieuw een kastelein? Vrijdagavond kunt u het later op de avond zien op Kliknieuws of gewoon naar de onthulling toegaan, mits er nog kaarten zijn. Tot slot de felicitaties voor Monique onze vrijwilliger van het jaar. Monique werd zondag 50 jaar, maar was gewoon aanwezig bij de beveiliging van de wedstrijd tegen Goes.

Afscheid doet pijn
Deze week vernamen we dat Rafael van de Vaart zijn schoenen aan de bekende wilgen ging hangen. De hoogste tijd voor deze prachtige stylist die nog wat knaken opstreek bij FC Midtjylland (speelde daar amper) en ging naar Esbjerg fB. Dit allemaal in de periferie van zijn vriendin Estavana Polman die daar handbalt bij Esbjerg. Het voetbal werd wat lacherig en wellicht heeft toch iemand met hem gesproken dat het beter was om te stoppen. Het zou ook triest zijn als hij na zijn wereldse carrière dit soort afgangen zou moeten ondergaan. Dit blijft ‘Raffa’ nu bespaart. Datzelfde denk ik nog steeds van Marco van Basten een van de beste spitsen ter wereld in zijn rol als assistent-trainer en Chief Officer for Technical Development bij de FIFA. Dat past totaal niet bij de status van deze fenomenen. Dit zijn toch helden waar je de hoed voor aantikt en voorlaat aan de kassa van de supermarkt.

Eeuwige iconen
Moest daar even aan denken toen ik zag dat Sven Kramer het schaatsseizoen weer heeft opgepakt en een zwaar jaar op zich af ziet komen. De beste schaatser ooit toonde op de laatste winterstspelen al haarscheurtjes die zijn tanende vorm wellicht aankondigde. Kan het mis hebben, maar ik zou het toch jammer vinden als de beste schaatser ter wereld ooit in een soort van Franz Krienbühl persiflage het licht uit moet gaan doen in Thialf. Rintje Ritsma is hetzelfde overkomen aan het einde van zijn loopbaan. Leeftijd is vaak een fnuikende rem op topprestaties (uitzonderingen daargelaten) Moest daar een paar jaar geleden even aan denken toen de veteranen tegen oud-Feyenoord speelden. Mijn helden waar ik alle kauwgom ballen plaatjes van had en posters op mijn kamer hingen als Peter Houtman en Bennie Wijnstekers konden amper een bal nog aan het rollen krijgen. Het is niet anders ook al blijven ze tot na hun dood eeuwige iconen.

‘Enkel’ verhaaltje
In de voetballerij de meest voorkomende blessure. Als iemand ‘door zijn enkel gaat of verzwikt’ heet dat in medisch jargon: een inversietrauma. Het omslaan van je enkel waar de binnenkant van je voet omhoog komt. Dat kan gebeuren in verschillende gradaties. Aan de buitenkant van je enkel zitten rond die knobbel (malleolus) een vijftal bandjes die bij het omslaan van je enkel kunnen scheuren of verrekken. In het eerste geval wordt je enkel dik van het bloed en vocht wat vrijkomt. Bij een verrekking kan die zwelling meevallen. Er zitten overigens aan de buitenkant van je voet nog wel tientallen bandjes meer die ook mee kunnen gaan bij zulk een verrekking. Bij een echte ruptuur (afscheuring) ben je zeker zes weken uit de roulatie. Bij een verrekking kan dat veel minder zijn. Koelen na het ongeluk is goed, maar veroorzaakt vaak veel pijn. Het beste is de enkel een paar dagen hoog te houden ook als je slapen gaat leg je voet dan iets hoger. Je kan ook in de acute fase een drukverband aanleggen, maar ook daarover bestaan weer andere lezingen. Intapen komt in een wat later stadium. Het beste is je enkel uit te laten zwellen en dan pas te tapen. Het blauw worden nadien is vaak een indicatie dat er echt wat kapot is. Vaak wordt er juist aan de binnenkant van enkel ook pijn gevoeld of wordt het blauw. Dat komt door compressie. Dat wil zeggen dat het onderste- spronggewricht en het bovenste met elkaar gebotst hebben wat de pijn veroorzaakt. Een enkel die naar de binnenkant omslaat komt hoogstzelden voor hooguit bij een ongeluk of harde charge. Maak niet de fout een enkelblessure te onderschatten het kan je tot op latere leeft dwars gaan zitten.
Peter Kuijpers NSF Sportmasseur.

JO 19-1 wint met half dozijn goals van het bezoekende VDZ 6-2
Trainer Vincent moest het zaterdag doen zonder Thomas. De bijkans stugge verdediger zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Stef deed eveneens niet mee en tobt met een blessure. Werden de heren gemist? Amper, daar was de tegenstand van de ploeg uit Arnhem te matig voor. VDZ kon de Veghelaren nauwelijks verontrusten. Wel veel kansen voor Blauw Geel’38, maar de scherpte ontbrak vooralsnog. Ben zorgde voor veel druk vanaf rechts, maar de zijn prima voorzetten rendeerde niet. Het duurde tot de 26eminuut voor de eerste van de latere zes treffers viel. Martijn kanonneerde van afstand de bal strak in het kruis: 1-0. Zes minuten later was het opnieuw raak en krulde Melle de bal in het Arnhemse doel: 2-0. Na rust in een ongewijzigde opstelling waar Hadi al snel de 3-0 binnenschoot en Ben naar de 4-0 soleerde. Job werd vervangen door Mert en de 5-0 van Bram werd wegens buitenspel geannuleerd. Mert gaf zijn inval beurt gestalte door op aangeven van Melle alsnog de 5-0 te maken. VDZ deed wat terug en kwam via 5-1 naar 5-2, maar het laatste woord was voor Martijn die een vrije trap binnen fraai binnen kegelde. Prima zege van de ongeslagen koploper. Volgende week uit naar JVC Cuijk.

JO 17-1 ziet winst in laatste minuut teloor gaan bij Sarto 1-1
Het klasje hoger van de kampioen van vorig jaar vertaalt zich duidelijk in de tegenstand van JO 17-1. Het gemak waarmee wedstrijden werden gewonnen is behoorlijk weggeëbd. Geert Scheepers legt het uit: “We hebben voor deze klasse een kleine selectie. Daar komen dan blessures bij van Floris en Niels, dat compenseer je niet zomaar even. Niels zit met zin voet in het gips en Floris gaat na zijn beenbreuk weer aan zijn terugkomst werken binnenkort.” De wedstrijd in Tilburg was voor rust matig en er werd niet gescoord. De kijkwaarde moest na rust opgewaardeerd worden wat met fases wel lukte. Briljant werd het geen moment, maar Talip bracht Blauw Geel’38 in de 65e uit een corner koppend op 0-1. Lang leek de winst mee naar Veghel te gaan, maar de laatste minuut kwam Sarto met een afgeslagen bal alsnog op 1-1. Zaterdag om 15.00 uur speelt JO 17-1 thuis tegen Nuenen. Volgens trainer Geert een goed team dat voornamelijk is opgebouwd met de betere regiospelers. Dus een hele klus en mooie krachtmeting.

JO 15-1 – Bennekom JO 15-1 1-1
De wedstrijd kenmerkte zich door het uitvallen van Noah na rust. Hierdoor verhuisde Tim terug naar het centrum van de verdediging en viel de angel uit de aanval weg. Tim was het ook die voor rust uit een vrije trap de 1-0 scoorde. Na rust kwam Bennekomt eveneens via een vrije trap gelijk. De bezoekers vergaten te winnen want de kansen waren talrijk. Dus uiteindelijk namen de trainers genoegen met het puntje, meer zat er niet in. Komende zaterdag uit naar SC Bemmel in Ressen dat ligt in de gemeente Lingewaard.

JO 13-1 verliest uit bij UDI’19 JO 13-1 2-0
Hoe komt het toch dat teams van Blauw Geel’38 moeilijk van UDI’19 kunnen winnen. Voer voor psychologen heet zoiets. De eindstand overigens die al met de rust was bereikt. Blauw Geel’38 speelde voor rust zeker niet slecht, maar de twee treffers konden na rust niet weggepoetst worden ook al waren er wel degelijk mogelijkheden. Volgende week zaterdag gaat de reis uit naar Fortuna Sittard JO 13-1. Op Sportpark Graaf Huyncomplex in Geleen wordt er om 11.00 uur afgetrapt.

Reserves winnen wéér niet van Gemert
De reserves van Gemert zijn deze eeuw niet weggeweest uit de top-3 van de reserve Hoofdklasse. En evenvele jaren lukte het Blauw Geel’38 niet, een uitzondering daargelaten, om de punten van Molenbroek mee naar huis te brengen. Dat lukte zondag ook niet tegen een veel beter Gemert dat met 2-0 voorkwam. In de slotfase van de wedstrijd was het Daniël van Rooij die de spreekwoordelijke eer mocht redden met zijn treffer naar 2-1. Komend weekend 11 november speelt Blauw Geel’38-2 om 11.45 uur thuis de derby tegen UDI’19-2.

Kleine blamage voor Blauw Geel’38 vrouwen tegen Venhorst 1-1
We hebben ze gelauwerd, gepamperd en lof toegedicht, maar zondag werd het werkelijk spitsroede lopen voor de Blauw Geel’38 dames. Zekers zijn er verzachtende omstandigheden en had de bal op de stip gemoeten na een klaterende handsbal in de zestien, maar daar gaan we ons niet achter verschuilen meiden. Tegen hekkensluiter Venhorst, dat sinds 1823 niet meer had gewonnen of gelijkgespeeld, werden de vooraf ingecalculeerde drie punten niet binnengehaald. De wedstrijd speelde zich af op één helft namelijk die van de bezoekers uit Venhorst. Maar meer dan één treffer van Noortje, op een aangeefje van Esther, viel er niet te bewonderen. Nee het zal nog wel even duren voor Sarnina Wiegman een bezoek waagt aan het Prins Willem Alexander Sportpark. In Venhorst slapen ze deze week ongetwijfeld op twee oren hoe ‘hunnie’ dat in hemelsnaam is overkomen. Geluk is ook in voetbal niet per ons te koop. Zondag naar Bavos in Bakel, de nummer drie, waar om tien uur (brrrrrrr dat geeft bloemkoolbenen) wordt afgetrapt. Te paard meiden!

Foto’s: Gerard Beekmans

 

Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2018  |  Privacy & Cookies