9 oktober 2023  Peter’s corner (8)

Geplaatst op 9 oktober 2023 • 19:18 • NieuwsClubnieuws

Peter’s Corner (8)

Deze week een stukje over het meest belangrijke onder deel in je lijf: Je hart de motor van je lichaam. Voorafgaande aan het duel met Barendrecht stelde Maurice zijn spelers voor aan de aanwezige in het clubgebouw. Maurice deed dat met veel passie en verve. JO 23 won keurig met 2-1 van koploper Orion en de mannen van Vincent en zijn team staan nu keurig aan kop samen met Kozakken Boys. Blauw Geel’38/jumbo-1 deed het zaterdag prima. De 2-2 tegen koploper Barendrecht is zeker niet slecht en er had meer ingezeten. En zie! Ook Gemert verslikt zich in SteDoCo en Baronie in Sportlust’46. Volgende week reist Hoek af naar Veghel. Nou wil ik niet als Arne Slot van Feyenoord elke tegenstander als beste team ooit duiden na afloop, maar het nietige Hoek is een gedegen Derde Divisionist. Hou daar maar ernstig rekening mee. U kunt er bij zijn als er om 18.00 uur begonnen wordt.

Door Peter Kuijpers

Hartekreet…
Las deze week dat het restant van de gestaakte wedstrijd RKC – Ajax op woensdag 6 december wordt ingehaald. Voor velen was het schrikken vorige week zondag na de botsing van Ajax aanvaller Brobbey en RKC doelman Vaessen. Over de schuldvraag is al veel gediscussieerd en niet relevant . Het ging over Etienne Vaessen die roerloos in het gras lag van het Mandemakers stadion. De paniek sloeg toe en zeker toen hij werd afgeschermd door haastig optrommelde schermen en er een reanimatie plaats vond. Beelden van Abdelhak Nouri en Christian Eriksen verschenen weer op het netvlies bij velen. Bij mij ging de film weer terug. In mijn periode als verzorger van deze club is me zulk voorval bespaard gebleven. Ik vond twee achillespeesrupturen, een paar beenbreuken en het weer terughalen van de tong van de doelman van Boskant al meer dan voldoende ernstig. Het kan je overkomen en dan moet je handelen of in hippe voetbal thermen: je moet dan gaan leveren. Je hoeft er nog niet eens een NSF-sportmassage masseur of fysio voor te zijn om in geval van een reanimatie handelend op te treden. Dat gebeurde ook op ons sportpark een paar jaar geleden bij iemand van Avesteyn. Er is toen wel degelijk gereanimeerd, helaas hielp dat niet meer en de nare afloop is bekend.

AED
Iedereen zou eigenlijk een reanimatiecursus moeten volgen. Een paar simpele handelingen kunnen dan van levensbelang zijn. Wat moet ik doen? Hoe werkt een AED-apparaat dat ook bij onze club aanwezig is en waar hangt het? Gelukkig bleek het na afloop in Waalwijk mee te vallen in vergelijk wat werd gevreesd. Het was meer de onwetendheid die de paniek aanzwengelde. Vaessen was door de klap met Brobbey kort van deze wereld, maar had géén hartstilstand. De aangesloten AED deed dan ook niets en werkt sowieso niet als het hart gewoon klopt. Wel gaven de handelingen reden tot paniek iets wat best begrijpelijk is. Bovendien is de nieuwe procedure bij de KNVB dat er altijd gereanimeerd moet worden. Cardioloog Jan Hoogsteen verwoordde het klip en klaar in het Brabants Dagblad: ‘Je gaat een bokser die knock-out gaat ook niet de reanimeren’ maar toonde begrip voor de situatie op het RKC-veld.  Bij een VF (Ventrikel Fibrilleren, als het hart ongecontroleerd gaat fladderen) kan een AED van groot nut zijn. Het apparaat geeft tevens aan of je moet doorgaan met beademen en hartmassage.  Bij een hartstilstand, nogmaals, doet een AED niets en helpt alleen gedegen hartmassage en beademing. We horen het u zeggen: wie bepaalt dat? Juist, dus toch maar een reanimatiecursus gaan volgen, hieronder het adres . ‘Je wordt er nooit stommer van en steekt er altijd wat mee op’ ,waren immer de woorden van mijn moeder zaliger.

Stichting Veghel HartSave
06-31948129 of mail naar info@veghelhartsave.nl

Voetbal senioren
JO 23 won knap met 2-1 van koploper Orion.  De Veghelaren staan nu samen met Kozakken Boys bovenaan met ieder dertien punten. Opvallend hierbij is dat Blauw Geel’38 op 9 september 8-0 werd verslagen op Sportpark De Zwaaier in Werkendam. De revanche voor deze smadelijke zeperd kan pas op zaterdag 2 december de voorlaatste wedstrijd in deze najaar cyclus. Trainer Vincent vond het een knappe teamprestatie: “Een echte topper tegen Orion vandaag, we komen net voor rust op 1-0 door een goede bal van Milan op Ferhat die hem door de benen van de keeper schiet. Na rust valt snel de 1-1 door een eigen goal vanuit een corner van Orion. Daarna hebben wij een aantal goede mogelijkheden maar is de eindpass niet zuiver. Orion speelt veel de lange bal en was het opletten bij de standaard situaties van Orion. In de 78e minuut maken wij de verdiende 2-1 door een perfecte bal van Flynn op Jean die hem knap afwerkt. Knappe teamprestatie en volgende week naar Dongen.” De vrouwen speelden al voor tien uur in Geffen bij Nooit gedacht. -Witte benen met rode vlekken weer- heet dan in de ochtendkoude. Iemand uit Geffen zei ooit met een overmoedig enthousiasme tegen me dat het vrouwenvoetbal in Geffen ooit is uitgevonden. Het werd een 5-1 nederlaag tegen het tweede vrouwenteam van de Geffenaren. Volgend week uitslapen want dan is Blauw Geel’38 vrij. Een week later op 15 oktober is er de thuiswedstrijd tegen EGS’20 uit Escharen.


 Ferhat Coskun is zijn tegenstanders te snel af en zet voor

Voetbal junioren jongens
JO 13-1 verloor met 1-2 van UNA. Zaterdag naar SC t Zand een van de nog ongeslagen koplopers. Het zijn maar liefst zes in die afdeling! Blauw Geel’38 staat voorlaatste met één puntje net nog voor UDI’19. JO 14-1 deed niet onder voor JO 13-1 en verloor eveneens van UNA met 0-2. Volgende week uit naar koploper Tivoli in Eindhoven. Tijd voor een stuntje. Blauw Geel’38 staat laatste met twee uit vier. JO 15-1 zit echt in de goede flow. “Per dozijn voordeliger” moeten de mannen gedacht hebben wan in Heesch tegen HVCH werd met 1-6 gewonnen. Zaterdag een topwedstrijd. Blauw Geel’38 JO 15 staat eerste met op drie punten gevolgd door het Osse Margriet. Uitgesproken Margriet komt zaterdag naar het Prins Willem Alexander Sportpark en u kunt daarbij zijn. Om 13.00 uur wordt er afgetrapt. JO 17-1 kwam thuis tegen Nuenen niet verder dan een 2-2 gelijk spel. De twee kemphanen van zaterdagmiddag blijven beiden gepositioneerd in het linker rijtje. Volgende week gaat de reis naar Horst waar ergens in het groen de velden van Wittenhorst liggen. JO 19-1 verloor met 8-1 in Werkendam bij de Kozakken boys. De club is ons Blauw Geel’38/Jumbo niet goed gezind gezien JO 13-1 daar ook al met 8-0 verloor. Het is een oer cliché, maar haal hem toch even van de zolder: ook daar -rekenen ze op betere tijden.- Wie weet komende zaterdag al thuis tegen de leeftijdsgenoten van OJC Rosmalen.

Voetbal junioren meisjes
MO 13-1 verloor met 0-1 van koploper SV De braak. Geen schande met bovendien een bescheiden uitslag. MO 13 staat vijfde met alle kans op aansluiting in het middenrif van deze klasse. De KNVB geeft helaas geen programma voor komende week. MO 15 verloor thuis met 0-6 van koploper ELI ook hier geen programma voor komende week. MO 15 staat laatste maar de stand is zeker niet hopeloos en nog alle kans om een paar plekjes te stijgen. MO 17 won met 5-1 van het bezoekende Tricht uit de Betuwe. De Veghelsen staan fier bovenaan met de volle achttien punten uit zes wedstrijden. Rhode en Zwaluw.VFC staat respectievelijk tweede en derde op vijf en zes punten afstand. Ook hier geen programma vrijgegeven helaas.

Oude traditie
De pupil van de week is altijd bijzonder. De hele familie vooraf in de businessruimte roze koeken en fristys. Voorafgaande aan het duel vaak door de arbiter van dienst begeleid of meehollend op de keeper van de tegenstander af. En bijna altijd een doelpunt. Deze week in het thuisduel met Barendrecht toch wel een heel bijzonder moment. Jip van der Zanden van JO 7-4 zoon van Emiel de ‘All Time’ topscorer van onze club met 111 doelpunten. Met de vraag of dit nog ooit wordt geëvenaard. Overigens Jip scoorde ook . Wel met een handje van de Barendrechtdoelman. Maar wie maalt daar nu om.

Filmpje Pupil van de Week

Array
Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2023  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO