20 maart 2014  Oranje onder 17 strijdt in Uden om deelname hoogste Europese podium

Geplaatst op 20 maart 2014 • 22:02 • ClubnieuwsSeniorenJuniorenPupillenDames

De talenten van het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar wacht, in eigen land, een spannend toernooi. Vanaf donderdag 20 maart draait het in Nuenen en Uden bij het team van KNVB-coach Maarten Stekelenburg en assistent-coach Mark van Bommel om een belangrijk streven: plaatsing voor het EK. Oostenrijk, Zweden en Frankrijk vormen de hordes. 

Kaartverkoop: Vanaf heden bij de bar in het clubhuis. U kunt ook bestellen via algemeen@udi19.nl, dan liggen ze bij de kassa gereed.

Kosten: Tribunekaart € 4,- (bijna uitverkocht)
Staanplaats € 3,- ; Staanplaats met groepen van 10 personen en meer € 2,-
Voor de laatste informatie zie www.udi19.nl

Programma

Het complete programma in groep 3 van de eliteronde luidt als volgt: 

Donderdag 20 maart: 19.00 uur: Nederland – Oostenrijk (bij UDI’19) 

Zaterdag 22 maart: 14.00 uur: Oostenrijk – Frankrijk (bij UDI’19) 

Dinsdag 25 maart: 19.00 uur: Nederland – Frankrijk (bij UDI’19)

Mark van Bommel: ‘Niveau ligt hoger dan in mijn tijd’

Mark van Bommel is, als 79-voudig international, een opvallende naam in de staf van het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar. De assistent-trainer kijkt uit naar de eliteronde waarvan hij hoge verwachtingen heeft.

Ervaring opdoen als trainer en de jeugd een stap verder helpen als voetballer, dat is het doel van Van Bommel als assistent van Maarten Stekelenburg. Hoewel hij zeker in zijn laatste jaren als voetballer ook een leider was, ziet hij veel overeenkomsten met zijn huidige rol. “Als speler hield ik ook het teamproces in de gaten en zorgde dat ik altijd wist wat er leefde in de kleedkamer. Dat is nu niet anders. Het grote verschil zit in de rol op het veld. Als speler ging de communicatie veel gemakkelijker en kon je ook zelf het spel beïnvloeden. Vanaf de bank moet je er op vertrouwen dat de spelers uitvoeren wat je van tevoren hebt aangegeven. Als je de boodschap goed overbrengt, kun je met een gerust hart op de bank plaatsnemen.”

Aanvullen
De ex-international vindt de combinatie met Maarten Stekelenburg als hoofdverantwoordelijke een goede. “Maarten heeft veel ervaring, ook internationaal, als trainer. Ik heb dat als voetballer. We vullen elkaar aan.” Zelf speelde Van Bommel ook in Onder 17 om van daaruit alle nationale jeugdteams te doorlopen richting het ‘grote’ Oranje. “Het was een mooie tijd. We hadden een goede lichting met onder anderen jongens als Kiki Musampa, Nordin Wooter, Arnold Bruggink, Jan Vennegoor of Hesselink, John de Jong en Wilfred Bouma. De laatste was vaak mijn kamergenootje. Later heb ik met Wilfred acht jaar samengespeeld, eerst bij Fortuna Sittard en daarna bij PSV. Met niemand heb ik zo lang in een team gezeten als met hem. De basis voor onze carrière hebben we toen al gelegd.”

Geen garantie
Een vergelijking met de huidige generatie Onder 17 kan Van Bommel wel maken. “Wanneer je puur kijkt naar de voetbaltechnische kwaliteiten, dan ligt het niveau van deze groep hoger dan in mijn tijd. Al waren wij als team erg goed. Wij wilden altijd ten koste van alles winnen. Ik wil daarmee zeggen dat de huidige kwaliteiten van dit Onder 17 nog geen garantie zijn voor succes. In de top worden ook andere dingen gevraagd. Zo hebben we tijdens het oefentoernooi in Portugal bij vlagen goed gevoetbald. Een goed resultaat bleef uit, omdat onnodige fouten tegendoelpunten opleverden. Wanneer het ons lukt om dit eruit te krijgen, ben je met elkaar op weg om een stabiel team te worden.”

Van Bommel hoopt dat zijn ervaring in het internationale voetbal daaraan een bijdrage levert. “In Portugal hebben we een uitgebreide groepssessie gehad. De spelers konden daarin ook vragen aan mij stellen. Ik heb veel verteld en hoop dat ze daar iets mee kunnen. Zowel nu bij Onder 17 als later in hun carrière.”

Alles of niets
Van Bommel verwacht veel van de ploeg tijdens de eliteronde. “In zo’n toernooi is het alles of niets. De ploeg moet er gewoon stáán. Hoe we winnen maakt niet uit. Met drie keer een lelijke 1-0 ben ik tevreden. Natuurlijk treffen we zware tegenstanders, maar ik weet zeker dat ze ook niet blij zijn met Nederland in de poule. Voor de jongens is het erg belangrijk dat ze zich kwalificeren voor het EK. Deelnemen aan een Europees eindtoernooi is een waardevolle en onvergetelijke ervaring.”
 

Steun Oranje onder 17 in eigen land

Moedig het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar aan op weg naar het EK, en zie met eigen ogen de kwaliteiten van de talentvolle spelers die dit nationale team in zich heeft. En/of bezoek een van de andere internationale topwedstrijden in deze leeftijdscategorie, in Nuenen en/of Uden! 

Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2014  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO