25 september 2017  “GROOTS” met scheidsrechter Bjordi Ravesteijn

Geplaatst op 25 september 2017 • 20:20 • ClubnieuwsJuniorenPupillenDames

Respect en Sportiviteit staan bij Blauw-Geel’38 hoog in het vaandel. Daarom slaat onze club de handen ineen met onder meer de KNVB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Blauw-Geel’38 bij betrokken is. Binnen onze vereniging doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Deel 3 met scheidsrechter Bjordi Ravesteijn!

Door: Bob van Dijk

Bjordi, als scheidsrechter kun je het volgens veel mensen nooit goed doen. Hoe ga jij daar op het voetbalveld mee om?

“Het is eigenlijk heel simpel. Voor de wedstrijd maak ik de grens al duidelijk. Aanvoerders mogen wat mij betreft op een normale manier tegen mij praten. Zodra ze een grote mond op gaan zetten, ga ik niet meer op ze in. Trainers aan de zijkant krijgen van mij altijd twee waarschuwingen. Als zij niet op een normale manier tegen mij kunnen doen of hun eigen team op een normale manier kunnen coachen, volgt altijd een waarschuwing. Als ze daar niet naar luisteren, moeten ze vertrekken. Van de overige spelers tolereer ik vrij weinig en dat weten ze bij aanvang van de wedstrijd al.”

Heb je ook wel eens meegemaakt dat trainers over de schreef gingen?

“Vorig seizoen heb ik drie trainers weggestuurd. Ik vind het belangrijk dat we allemaal op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Daar horen trainers nou eenmaal ook bij. Mijn grenzen zijn iedere wedstrijd hetzelfde en die probeer ik zo duidelijk mogelijk te maken. Als de trainers daar niet mee om kunnen gaan, geef ik ze in eerste instantie een waarschuwing. Gaan ze vervolgens nog een keer de fout in, is het wat mij betreft afgelopen en kunnen ze vertrekken.”

Kun je jezelf wel verplaatsen in spelers als zij het tijdens een wedstrijd niet met je eens zijn?

“Ja, ik kan mezelf goed inleven in de voetballers. Ik voetbal zelf op zondag en ik moet bekennen dat ik soms ook wel eens fel kan reageren. Als ik op zaterdagen als scheidsrechter binnen de lijnen sta, probeer ik mezelf in te leven in de spelers. Dan kijk ik naar de manier hoe spelers tegen mij doen en hoe ik zelf op het veld ben. Als er bijvoorbeeld een flinke overtreding gemaakt wordt en een speler maakt zich daar kwaad om kan ik dat wel begrijpen. Die reactie mag daarentegen nooit over de schreef gaan.”

Bij Blauw-Geel’38 is het begrip GROOTS belangrijk. Welke begrippen binnen GROOTS vind jij als scheidsrechter van groot belang?

“Als we alle begrippen op een rijtje zetten (Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief) kunnen we tot de conclusie komen dat ze allemaal belangrijk zijn. Voor mij als scheidsrechter staan vooral de begrippen Respectvol en Sportief hoog in het vaandel. Als je geen respect hebt voor je tegenstander of medespeler heb je wat mij betreft niets op het voetbalveld te zoeken. Zonder respect en sportiviteit kun je nou eenmaal geen wedstrijd spelen.”

Op het voetbalveld hoor je regelmatig ‘platte taal’. Waar ligt hierin voor jou de grens?

“Voor de wedstrijd zeg ik altijd tegen de aanvoerders dat ik een ding niet wil horen. Dat is het schelden met ziektes. Ik fluit meestal buiten de selectie om en daar betekent een gele kaart een tijdstraf van tien minuten. Het maakt voor mij dan niet uit of je scheldt tegen jezelf, de tegenstander of een medespeler. Ik kan wel begrijpen dat iemand iets eruit flapt, dat misschien niet zo netjes is. Soms moet je als scheidsrechter dan rustig bekijken wat de situatie is. Het schelden met ziektes is voor mij wel echt over de streep.”

Met iedere geïnterviewde behandelen we ook een aantal stellingen:

‘Een goede scheidsrechter heeft goede ogen en slechte oren’

“Dat klopt wel. Tenminste, dat zou het beste zijn. Een scheidsrechter moet de wedstrijd goed kunnen volgen en alles wat er omheen gebeurt, moet je eigenlijk niet horen. Er zijn altijd trainers en ouders die zich tijdens een wedstrijd tegen de scheidsrechter keren. Daar moet je je eigenlijk niets van aantrekken en je concentreren op alles dat op het veld speelt. Diegenen die wel tegen je mogen praten, moet je natuurlijk aanhoren. Maar voor de randzaken kun je het beste je oren dicht houden.”

‘We moeten meer respect tonen aan scheidsrechters’

“Ik denk dat we grotendeels blij mogen zijn met de manier waarop we bij onze club met elkaar omgaan. Zoals het op dit moment gaat, vind ik dat er al veel respect wordt getoond. Ik merk wel dat er op zaterdagen bij wedstrijden van de jeugd meer respect is dan op zondagen, wanneer de senioren voetballen. Het gaat bij Blauw-Geel’38 zeker de goede kant op. Daar ben ik wel tevreden over. Mijn eigen ervaringen zijn in ieder geval erg goed.”

‘In een ideale wedstrijd is de scheidsrechter onzichtbaar’

“Dat is een lastige. Als een scheidsrechter de gehele wedstrijd onzichtbaar kan zijn, geeft dat aan dat er heel vriendschappelijk wordt gespeeld. Misschien klinkt het raar uit de mond van een scheidsrechter, maar positieve agressie hoort bij voetbal. Dan heb ik het over felheid, winnaarsmentaliteit, werken voor je team enzovoort. Voor een scheidsrechter zou het perfect zijn als je weinig hoeft op te treden. Aan de andere kant is het ook goed als de scheids een keer goed op moet treden. Het maken van een goede beslissing geeft ook een kick.”

Heb je nog een tip voor onze leden om zo GROOTS mogelijk te zijn?

“We zijn met Blauw-Geel’38 zeker op de goede weg. Alles is bij onze club goed geregeld en daar mag iedereen ook Ontzettend Trots op zijn. We zijn met z’n allen op dit punt gekomen, maar dat is pas stap 1. Daar blijven is misschien nog wel moeilijker dan er komen. Respect is zeker aanwezig bij Blauw-Geel’38, maar we moeten niet vergeten dat het altijd belangrijk blijft.”

 

Array
Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl



© Blauw Geel’38 - 2017  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO