28 augustus 2017  “GROOTS” met jeugdtrainer Patrick Cissen

Geplaatst op 28 augustus 2017 • 20:52 • ClubnieuwsSeniorenJuniorenPupillenDames

Respect en Sportiviteit staan bij Blauw-Geel’38 hoog in het vaandel. Daarom slaat onze club de handen ineen met onder meer de KNVB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Blauw-Geel’38 bij betrokken is. Binnen onze vereniging doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Deel 2 met jeugdtrainer Patrick Cissen! 

 

Patrick, waarom is het begrip GROOTS volgens jou zo belangrijk voor een voetbalclub als Blauw-Geel’38?

“Ik denk dat Blauw-Geel’38 steeds groter wordt. Zeker nu de club in de derde divisie gaat spelen, heeft onze vereniging landelijk aanzien. Een grote club als Blauw-Geel’38 heeft een voorbeeldfunctie binnen het amateurvoetbal. Dat geldt voor andere verenigingen, maar ook binnen onze eigen club. Het is belangrijk dat we iedereen op dezelfde manier opleiden op dat gebied. Het is fijn als mensen van buitenaf zich hier op hun gemak voelen. Respectvol is niet altijd even gemakkelijk, maar als het binnen de normen en waarden van het voetbal houdt, is het altijd goed. Natuurlijk gebeurt er tijdens de wedstrijd wel eens iets. Als dat op een goede manier wordt opgelost, is dat prima.”

Jij bent zelf jeugdtrainer van JO15-1. Hoe probeer jij jouw spelers het begrip GROOTS bij te brengen?

“Ik vind dat iedereen trots moet zijn op zijn plek bij Blauw-Geel’38. Dat geldt niet alleen voor de spelers uit mijn selectieteam, maar ook voor andere mensen bij onze club. Respect naar elkaar toe vind ik erg belangrijk. Dat gaat over gedrag binnen en buiten het veld. Als ik naar mezelf kijk, is Opgeruimd nog wel een aandachtspuntje. We hebben een mooie club en dat moeten we zo houden. Dat heeft bijvoorbeeld ook te maken met het netjes houden van het kleedlokaal, het opruimen van het veld en zuinig omgaan met de beschikbare materialen.”

Welke letter binnen het begrip GROOTS spreekt jou persoonlijk dan het meeste aan?

“Alle letters binnen GROOTS zijn natuurlijk belangrijk, maar vooral Ontzettend Trots spreekt mij aan. Blauw-Geel’38 is een mooie club en heeft het goed voor elkaar. De accommodatie is mooi en het aantal vrijwilligers is groot. Ieder jaar hebben we een feest, waar Blauw-Geel’38 hun dank uitspreekt aan alle vrijwilligers. Gastvrij is ook een mooi begrip. Eerder heb ik al eens een voetbaltraining gegeven aan een meisjesteam van hockeyclub Geel-Zwart. Dat was ontzettend leuk en dat laat zien dat we met alle sportverenigingen binnen Veghel van elkaar kunnen leren.”

Heb je daarin nog een tip voor alle leden van Blauw-Geel’38?

“Gastvrij betekent dat we van andere clubs kunnen leren, maar dat geldt ook binnen Blauw-Geel’38. Wij kunnen als jeugdtrainers elkaar nog meer helpen. Dat kan door simpelweg een vraag te beantwoorden of elkaar te ondersteunen met trainingen of het begeleiden van jeugdteams. Als we daarin wat meer voor elkaar openstaan, kunnen we elkaar ook versterken.”

Met iedere geïnterviewde behandelen we ook een aantal stellingen:

‘Ik hoef geen respect te tonen aan iemand (bijvoorbeeld de tegenstander), die geen respect aan mij toont’

“Ik denk dat je dan meegaat in het verkeerde gedrag, dus daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk heeft voetbal te maken met emotie en er gebeuren altijd dingen op het veld. Na de wedstrijd geef je elkaar altijd een hand en sluit je alles daarmee af. Ik zal dat altijd doen, want ik wil laten zien dat ik daar dan boven sta en dat ik sowieso een winnaar ben.” 

‘Bij Blauw-Geel’38 moeten we alles tegen elkaar kunnen zeggen’

“Daar ben ik het zeker mee eens. We moeten alles tegen elkaar kunnen zeggen bij onze club. Dat moet wel op een normale manier en met respect gebeuren. Soms is het beter om even te wachten, voordat je in de emotie van het moment iets zegt. Als je goed over iets hebt nagedacht, kun je meestal op een normale en respectvolle manier met elkaar in gesprek.”

‘Het is logisch dat je minder respect hebt voor iemand (bijvoorbeeld de scheidsrechter), die je niet kent’

“Iemand die je niet kent, kun je niet beoordelen en zou je zomaar eens kunnen verrassen. Ik heb bijvoorbeeld liever een scheidsrechter, die ik niet ken dan een scheidsrechter waar ik alles al van weet. Ik sta altijd open voor nieuwe mensen en het is onzin dat je voor onbekenden minder respect hebt.”

‘Ik baal van platte taal’

“Ik denk dat de grens daarin wel is veranderd de laatste jaren. Persoonlijk vind ik dat je best mag balen op het voetbalveld en dat ook mag uiten. Als er dan per ongeluk een keer ‘platte taal’ uit je mond komt, kan dat gebeuren. Er is wel een bepaalde grens, want schelden met ziektes vind ik zeker niet door de beugel kunnen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je zoiets op jezelf betrekt en niet tegen medespelers, tegenstanders of scheidsrechters gaat beginnen.”

Zijn wij bij Blauw-Geel’38 op de goede weg?

“Onze club is groeiende en daar mogen we trots op zijn. Er zijn veel vrijwilligers bij zowel de recreantenteams als de selectieteams. Ik vind wel dat we ook Ontzettend Trots mogen zijn op ons eerste elftal. Afgelopen jaar heb ik als assistent-trainer bij het vaandelteam ervaren dat het soms nog wat rustig was langs de lijn. Daar kunnen we nog aandacht aan besteden. Het thema Opgeruimd kan ook nog beter. De velden, kleedlokalen en kantine zijn van ons allemaal en moeten we met z’n allen netjes houden. Daar hebben we misschien nog een stap in te maken.”

Array
Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2017  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO