1 november 2022  Peter’s Corner Blauw Geel’38/JUMBO

Geplaatst op 1 november 2022 • 9:33 • Clubnieuws

Peter’s Corner Blauw Geel’38/JUMBO

Blauw Geel’38/Jumbo vergat te scoren in het duel afgelopen zondag in en tegen Gemert. Het leverde een vierde gelijkspel op in dit lopende seizoen. Opnieuw veel kansen die voor rust onbenut bleven. De 0-1 viel al na vijf minuten door Ben van den Nieuwenhof met zijn vijfde beker/competitie treffer. Na rust was het toch Gemert dat de bekende lakens uitdeelde. Ach prima toch een puntje bij Gemert op Molenbroek. Maar dan ons 0-23 team dat haalde snoeihard uit bij EVV in Echt. De ‘Brammen’ scoorde er op los. Per half dozijn voordeliger zal men gedacht hebben. En de vrouwen pakten eveneens drie punten tegen het bezoekende HRC’14. Zondag krijgen we voor het vaandelteam een replay van het bekerduel met Baronie. Dat nu voor de competitie opnieuw de tegenstander is.

Door: Peter Kuijpers (NSF/NGS Sportmasseur)

Verhaal over preventief tapen
Tapen bij voetbal of überhaupt sport horen bij elkaar. Hoeveel meters sporttape zouden er niet om enkels gewikkeld worden elke week? Tapen doe je preventief om een verzwikking te voorkomen. In medische thermen spreken we dan over het voorkomen van een inversie trauma. Het naar binnenslaan van je binnenste voetrand. Er kunnen dan vele botsinkjes en scheuringen plaats vinden. Rond de knobbel aan de buitenkant van je enkel zitten vele bandjes en verder ook op je voorvoet. Die kunnen scheuren of overrekt worden. Om dat te voorkomen is een goed aangelegde tape een prima hulpmiddel. Vaak aangelegd voor de warming up of training. Je hebt dan nog de mogelijkheid om er een knipje in te geven als hij op bepaalde plekken klemt. Over het tapen bestaan diverse theorieën. Las in een Duits blad (C-Support) dat een aangelegde tape eigenlijk al na 45 minuten 50% van zijn waarde verliest. Natuurlijk is er geen club die spelers in de rust opnieuw gaat tapen, zelfs in het betaalde voetbal niet. We hebben het niet gehad over de binnenkant van de enkel. Dat een speler zijn enkel verzwikt als de buitenste voetrand omhoog draait gebeurd praktisch nooit of hoogst zelden.

Zwakker
De tape heeft namelijk nog een tweede functie. Het bevordert je proprioceptieve systeem. Dat systeem zorgt dat de het draadje tussen je hersenen en bijvoorbeeld je enkels lekker open en actief blijft. Bij vermoeidheid dreigt dat wel eens minder te worden. Kortom een enkeltaping heeft wel degelijk zijn waarde. Hierbij hoorde ik wel eens de vraag: “worden je enkels zwakker als je veel laat tapen?” Dat is lariekoek. Het is wél zo dat als je een enkelband scheurt en die dan weer geneest kan er bindweefsel ontstaan. Gebeurd dat vaker ontstaat er steeds meer bindweefsel helaas. Bindweefsel geeft een magere doorbloeding en heeft geen of amper binding met het belangrijke proprioceptieve systeem. Nog een misverstand uit de weg halen: enkelbanden geven wél steun, maar de voornaamste taak is dat ze de maximale eindstand van een gewricht bepalen en aangeven. Beter is je spierstelsel rond je enkelgewricht op sterkte te houden door gedegen training van je spieren. Een verwaarloosde enkelblessure kan je weldegelijk parten gaan spelen. Ben daar alert op.

=================================================================================

Voetbal
Na een weekje rust in verband met de herfstvakantie rolde de bal weer volop in Nederland. De parkeervakken stonden weer vol en dat is een goed teken dat het voetbal nog wel degelijk leeft bij de club. Zag dat veel zomercompetities afliepen wat dan automatisch de start van het najaar voetbal is. We turfden voor jullie de diverse teams waarvan akte.

Senioren
Met zes doelpunten verschil won 0-23 de uitwedstrijd bij EVV Echt. Ondanks dat de ruststand slechts 0-1 was werd het uiteindelijk een eclatante 0-6 zege. Bram B, Hadi, Bram p (2x) Vince en Melle waren de schutters of koppers. Mooie tweede plek samen met Kloetinge achter koploper Barendrecht. Volgende week thuis tegen AWC uit Wijchen. Zaterdag-2 trof eeuwige rivaal Nivo Sparta waar slechts tweemaal werd afgetrapt voor een bloedeloze 0-0. Zaterdag een verre, uit naar Sliedrecht-2. De vrouwen van Blauw Geel’38 wonnen keurig met 2-1 van HRC uit Hurwenen en vulden het arsenaal aan met drie punten. Komende zondag een uitduel naar koploper OSS’20. Op de Rusheuvel in Oss wordt er op lunchtijd van 12.00 uur begonnen. Een smakelijke wedstrijd gewenst.

Junioren
JO 19-1 kreeg met 3-1 klop bij PVCV in Vleuten (Utrecht) wat alweer de vijfde seizoensnederlaag is voor het vaandelteam uit de bovenbouw. De Vleutenaren hadden nog maar één puntje slechts en klommen zich omhoog naast Blauw Geel’38 nu met beiden vier punten. Zaterdag komt er bezoek uit de regeringsstad Den Haag: HBS. Winst zou zo een flinke sprong omhoog kunnen betekenen. JO 17-1 was vrij en won vorige week in het vrije weekend met 3-4 bij HVCH een mooie en belangrijke zege. Zaterdag komt OSC uit Oosterhout naar Veghel. De mannen van Nicky, Martijn en Jasper staan met vier teams (TOP, Bennekom en AWC) en elk met 10 punten bovenaan. De verschillen in het linker rijtje zijn miniem. JO 15-1 speelde niet en voor de laatste zege moeten alweer terug naar 15 oktober waar met 10-3 gewonnen werd bij HVCH. Zaterdag komt BVV JO 15-1 naar Veghel. JO 14-1 won (adel verplicht) met 1-5 op Den Hoef in Loosbroek bij de leeftijdsgenoten van WHV. Zaterdag volgt Rhode in de nog maagdelijke competitie.  JO 13-1 won met klein verschil van rode lantaarndrager Bekkerveld. Dit geeft in de stand een keurige vierde plek achter de ongenaakbare koploper UNA uit Zeelst. Zaterdag uit naar Valkenswaard dat nog maar slechts één puntje heeft verzameld. Maar heren: ‘hoogmoed komt nog altijd voor de zonde’ let op dus.

Meisjes
Knappe zege van de meiden van MO 20-1. Met 2-3 werd de combinatie Merefeldia/Eindse Boys uit de kopgroep gestoten. Zaterdag start de nieuwe Najaar competitie met een thuiswedstrijd tegen…je raad het nooit, opnieuw is Merefeldia/Eindse Boys uit Nederweert de tegenstander. MO 17-1 verloor thuis nipt met 1-2 van Schaesberg en speelt zaterdag thuis tegen Rhode/VSB. Een nog verse najaar competitie ligt voor jullie met alle kansen. MO 15-1 verloor met 6-1 bij Nuenen. Zaterdag een nieuwe start waar Theole om 13.00 uur aan de aftrap verschijnt. MO 13-1 is de najaar competitie goed gestart. Het won afgelopen zaterdag ruim met een half dozijn doelpunten van Eindseboys/Merefeldia. Komende zaterdag staat er een uitwedstrijd op het programma en wel naar het Bakelse Bavos. Jaren geleden speelde Bavos nog in de mooie Barcelona-shirts of dat nog zo is ervaar je komende zaterdag.

Las deze week een mooie column van oud-collega Leon Voskamp van Kliksport. Het gaat over scheidsrechters, zolang er die nog zijn.

Klik hier: Scheidsrechters

Array
Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2022  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO