8 december 2021  Peter’s (kerst)corner

Geplaatst op 8 december 2021 • 19:05 • NieuwsClubnieuws

Peter’s (kerst)corner

Voetbal gaat op stationair, Kerst verdringt magere sinterklaastijd, de bal is rond

Voor mij alweer de laatste corner van het jaar 2021. Wat zeiden we ook alweer een jaar geleden? ‘Ach corona, een jaar dan is het weer voorbij.” Mooi niet, nog steeds is het covid19 dat ons in een verlammende houdgreep houdt. Gaat de nieuwjaarsreceptie opnieuw niet door nu het ‘knuffelprotocol’ door de regering is aangepast? Hoe dan ook we kijken om met een brede glimlach, maar ook met een traan naar een bewogen jaar dat over een paar weken alweer eindigt.

Door: Peter Kuijpers

Het vaandelteam sloot het jaar prima af. In Beverwijk werd met 1-4 gewonnen van DEM. De Beverwijkers dragen de rode lantaarn, maar boekten wél een paar opvallende uitslagen. Winst op Hercules en OSS’20 (nota bene in Oss!) logen er niet om. Om die reden is de laatste plek in het linkerrijtje, we geven hem maar even de metafoor: ‘groene lantaarn’ een mooie plek om het glas, tijdens het kerstdiner, maar eens te heffen. Wat 2022 gaat brengen is nog erg onzeker. De KNVB weet het zelf ook nog niet en neem ze dat maar eens kwalijk met het hijgende covid19 spook in je nek. Het lichtend sterretje is dat ‘flattening the curve’ corona een stabilisatie vertoont laten we hopen dat het zich doorzet. Mijn laatste wedstrijd van dit jaar was afgelopen week VOW – Mariahout. Stond samen met Joris Smeur, collega van het Brabants Dagblad, op De Vonders langs de lijn. Beiden realiseerden we ons dat deze wedstrijd wel eens voorlopig de laatste kon zijn.  Om niet in mineur te eindigen: binnen een paar dagen valt hier de oproep voor mijn ‘Booster’ op de mat. Die gaan we zetten en wordt het ondanks de stijve arm toch nog een leuke Kerst.

Feitjes Blauw Geel’38/Jumbo-1
Van de 34 wedstrijden die er in augustus stonden gepland zijn er door ons vaandelteam 14 gespeeld. Dat houdt in dat er nog 20 zondagen gebuffeld moet worden. Dé vraag hoe Zeist dit gaat orkestreren. Zes overwinningen, één gelijkspel en zeven nederlagen. Blauw Geel’38 eindigde wél met een positief doelsaldo van één doelpunt 26-25. De grootste nederlaag was in september bij Westlandia 3-0. Het zure van die nederlaag is dat de Westlanders op één na onderaan staan en slechts twee wedstrijden wonnen. Een daarvan was tegen Blauw Geel’38. De grootste winst was tevens de laatste competitiewedstrijd uit bij DEM werd het 1-4. De enige ‘draw’ was tegen Gemert in een pot die Blauw Geel’38 (volgens de kenners) had moeten winnen. Een paar nederlagen in de slotminuten van de wedstrijd doen nu nog pijn bij Niels van Casteren en niet bij hem alleen. Drie rode kaarten niet eens zover uit elkaar is voor clubbegrippen wel een beetje veel. Tot slot: de topscoorders zijn Koen van der Zanden en Vince Duits met ieder vijf  (competitie)doelpunten.

Hoe sloten de seniorenteams af?
Zaterdag 2 sloot de competitie al eind november af met een 1-3 zege bij DESK-2. De winterstand is een vierde plek op vier punten afstand van koploper Nivo Sparta-2. Zaterdag-3 speelt zaterdag nog wel en ontvangt de ongeslagen koploper Berghem Sport-2. Overigens verbaas ik me aan de teams in deze klasse. Veel tweede teams, maar ook Best Vooruit-7, SV BLC-4 en SCG’18-5. Wellicht dat iemand me dat ooit uit kan leggen. Overigens eveneens een vierde plek voor dit team. JO 23 sluit de onvoltooide najaar competitie af met een vijfde plek. Er moeten voor de meeste teams nog twee wedstrijden gespeeld worden of die nog ingehaald gaan worden is een onbeantwoorde vraag.

De jeugd
Opnieuw een kampioen lazen we tot op Kliknieuws toe. MO 13-1 met spetterende huldigingsfoto.  De kampioenswedstrijd werd afgesloten met een dikke 8-0 overwinning op WEC. De dames van MO 17 klopten Sparta met een ouderwetse zevenklapper. SJO ESB is al kampioen in deze najaar competitie. Voor zaterdag staat nog de uitwedstrijd bij Volharding/Sambeek op de kalender. Of deze onvoltooide competitie afgemaakt wordt is een open vraag. JO 13-1 won zaterdag met 1-2 bij JVC Cuijk. Het team schaarde zich in de groep van vier ploegen met 15 punten achter de koplopers UDI’19 en Baronie. De KNVB (voetbal.nl) geeft voor 2022 nog geen programma. Datzelfde geldt natuurlijk voor de A categorie JO 15, JO17 en JO 19 die niet meer voor het ‘eggies’ speelden. We wachten het af tot hier wat zinnig nieuws over naar buiten komt.

Toekomst ‘muziek’
Deze week las ik met interesse de column van Jan Dirk van der Zee de grote baas van het amateurvoetbal bij de KNVB. Ik adviseer jullie die column eens te lezen. Hij staat online bij de KNVB.NL.  Van der Zee gaat in op het vaak gegoogelde woord: voetbalpiramide. “Bij Discussies over de aanpak zie je hetzelfde ontstaan als bij de maatregelen tegen de klimaatverandering: vrijwel iedereen voelt de ernst van de situatie, maar als de noodzakelijke hervormingen ten koste gaan van het eigen belang, wordt het gesprek lastig. Toch worden de problemen er niet minder om.” Is de lange zin waar hij zijn column mee start. De KNVB is terug naar de tekenkamer voor een soort van update voor deze wellicht al verouderde piramide.  De speeldagen en speeltijden zijn heikele punten. Veel clubs uit het katholieke zondagvoetbal maken een overstap naar het land van de Dominee: het zaterdagvoetbal. Een fenomeen wat we vooral boven de rivieren zien. Een enorme grote groep voetbalclubs die veel bepalen in voetballand. Vooral de aanvangstijden en speeldagen zijn weinig onderhandelbaar. Maar met name de Divisies en Hoofdklassen zullen met een mixcompetitie (zaterdag en zondag gemengd) rekening moeten gaan houden. In de Tweede Divisie (Jack’s League) vindt dit al plaats. Gezien de ruimte zullen er ook jeugdwedstrijden dan wellicht naar de zondag verhuizen wat overigens in het Westen al ruim wordt gedaan. We houden het scherp in de gaten, maar dat er veranderingen komen is een onomkeerbaar feit als we de column van de KNVB baas goed lezen.

Tot slot…
Dit was voor het jaar 2021 de afsluitende Corner. Zag in de notulen nog het lijstje van leden die ons ontvielen dit jaar en het jaar daarvoor. We herinneren ze met een brede glimlach en hadden allen hun bijdrage aan deze mooie club. Ieder op hun manier:

Toon van de Laar
Jaap Rinkel
Jan Swinkels
Sjef van Nuenen
Noud Peters
Jan van de Laar
Johan Hoekstra
Ad Beekmans

Wens eenieder een zalig of gelukkig kerstfeest en een sprankelende jaarwisseling met een sportief en vooral een gezond 2022. Natuurlijk alles binnen de kaders van de huidige corona verordeningen.

 

 

 

Array
Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2021  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO