9 oktober 2019  Peter’s Corner Blauw Geel’38/JUMBO

Geplaatst op 9 oktober 2019 • 9:37 • NieuwsClubnieuws

Peter’s Corner Blauw Geel’38/JUMBO

Het vaandelteam leed zondag alweer zijn tweede seizoensnederlaag binnen een dikke week. Lees het beeldend verslag van Antoine van der Cammen. Het tweede speelde lang niet slecht en er was inzet, maar verloor wel helaas. Zondag weer een thuiswedstrijd en komt koploper HSC’21 met oud Blauw Geel’38 speler Hidde van Dijk. Hoogste tijd voor een zege zullen de getrouwen denken. Afgelopen zaterdag was er weer de eerste zaterdag van de zes open jeugddagen. Leuk om al dat grut achter de bal aan te zien hollen. Chef de mission Esther keek en zag dat het goed was. We bespeurden ook nog Martijn en Ben (misschien vergeet ik er nog wel een paar) soufflerend tussen al die enthousiastelingen lopen.

Door: Peter Kuijpers

Zuivere speeltijd
Spelonderbrekingen zijn per definitie altijd saaie momenten in een voetbal- of sportwedstrijd. Soms lopen al die blessurebehandelingen wel eens mijn irritatiezone uit. Het bekende plaatje als de verzorger met een waterzak het veld op rent naar zijn kermende patiënt. In lagere teams meestal een reservespeler die dit klusje voor zijn rekening neemt (want anders moest-ie vlaggen). De verzorger, vlagger en trainer (mag ook in andere volgorde) zijn vaste waarden die traditioneel bij het voetbal horen.

Traditie
Heeft een verzorger dan zijn nut? Zekers, maar als dit wordt ingevuld door een toch al gepikeerde reservespeler, is het meer de traditie dan het werkelijk effect. Ervaren verzorgers zien vaak aan de actie vooraf al wat er loos is. Is het een botsing (contusie) of riekt het naar een spierscheuring (ruptuur) dat is belangrijk. Hoe zit het met de adem van de speler of zijn er nog serieuze toestanden gaande? Een slecht voorbeeld is Abdelhak Nouri die in 2017 een harstilstand kreeg en dit niet goed werd ingeschat door de medische straf van Ajax. Als (toegegeven een verboden woord in het voetbal) als er toen wel adequaat was ingegrepen had wellicht erger voorkomen kunnen worden. Ik vind het ook tricky dat scheidsrechters dit soms moeten beoordelen of het toneelspel is, of dat er werkelijk iets ernstigs is. Ben zelf wel eens het veld opgerend terwijl de scheidsrechter geen toestemming gaf. Het was in dat geval een beenbreuk die niet door de arbiter van dienst werd geconstateerd, terwijl de breuk op de bank hoorbaar was.

Effectief
Hoe lager je afzakt in het amateurvoetbal hoe vaker verzorgers het veld in komen rennen. Heb bij Avesteyn – Cito wel eens staan te klokken hoeveel tijd deze onderbrekingen met zich mee brachten. De stopwatch gaf 36 minuten aan en ik verzeker u dat die tijd niet helemaal is uit gespeeld. Ik las in het AD/BD deze week een interessant artikel over zuivere speeltijd van Maarten Wijffels. “De conclusie is onthutsend: sommige duels duren effectief 68 minuten, andere maar 49.” Hoogste tijd voor zuivere speeltijd en tijdstraffen voor tijdrekken. Maar ja, naast de VAR en derde scheidsrechter wordt het met ook nog eens met een tijdwaarnemer een drukke boel. Dan zal Mark van Bommel van PSV het druk krijgen om met al die hotemetoten langs de lijn te babbelen en te toucheren. Toch een onderwerp om eens over na te denken. Het basketbal, IJshockey, waterpolo en zaalvoetbal (in het hogere segment) gingen ons al voor om er maar een paar te noemen.

======================================================================

Dingen en feitjes
Website voetbal247 is voornamelijk gefocust op het zaterdag(divisie)voetbal. Wellicht ook wel de tak die het zondagvoetbal gaat overlopen. Misschien ook wel de reden dat de denktank van de KNVB sterk overweegt om het zaterdag- en zondagvoetbal samen te gaan voegen als ‘weekend voetbal’. “Dan kunnen clubs zelf bepalen wanneer ze spelen” las ik laats uitgesproken door een KNVB bestuurder die zich met dit fenomeen bezig hield. Leuk gesproken natuurlijk en hier leunend op de flexibiliteit van het zondag voetbal die best ook op zaterdag willen spelen. Het zaterdagvoetbal is dan veel strenger en minder buigbaar, zeg maar star. Vooral in gebieden waar het geloof ten strengste sporten op zondag niet toestaat hanteert men nu eenmaal een andere modus operandi. Dus resumerend verandert er voor die tak niets en mag alleen het zondagvoetbal zich hier braaf aan conformeren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Speler van de week
Deze genoemde website meldde verder dat Stef Ottink van HSC’21 speler van de week is geworden. Hij liet Salim Mansouri van FC Lienden en Mart van de Gevel van UNA achter zich.

Kibbelingen
Jeetje het is nog maar oktober, maar mijn eigen visboer en sponsor bij IJsselmeervogels (ik geniet elke week van zijn romantische bespiegelingen) wist te melden dat zijn ‘IJsselmeervuggelkus’ al twee spelers heeft vastgelegd voor het seizoen 2020-2021. Steff van Rooijen en Björn van Gorkom verkassen van Hercules naar IJsselmeervogels. Mijn wekelijkse kleine zak kibbelingen en grote lekkerbek met saus renderen aan het IJsselmeer. Dat kan ik gniffelend constateren, want dit soort baldadigheid zit nu eenmaal in mij.

==============================================================================

Jeugdvoetbal afgelopen zaterdag:

JO 13-1 gerechtigheid in laatste seconden
Het team van trainer Nicky en Jari won met 2-1 van het bezoekende Scharn. De Limburgers leken alsnog met een puntje weg te komen, maar die onrechtvaardigheid werd door een treffer van Adam rechtgezet. Hier het verhaal van Nicky: “Weer een belangrijke overwinning op een tegenstander die we onder ons moeten houden. De hele wedstrijd waren we de betere maar kwamen pas 10 minuten voor tijd op voorsprong door een mooie goal van Sander. Twee minuten voor tijd kwam het eerste schot op goal van Scharn wat meteen raak was, uit het niets werd het 1-1. Met het doorzettingsvermogen van het team zit het wel goed, we bleven strijden om toch de drie punten hier te houden. In de allerlaatste minuut was het Adam die de 2-1 binnen kopte. Hierdoor toch de verdiende overwinning en met zes punten uit drie wedstrijden kunnen we tevreden zijn.” Komende zaterdag de uitreis naar OJC Rosmalen.

JO 15-1 ongeslagen koploper na winst op concurrent SC Bemmel
Een 1-0 zege die pas in de laatste minuten tot stand kwam. Maar dat zijn vaak de mooiste zeges. Trainer Noimin is tevreden en heeft zijn verhaal: “Twee teams die aan elkaar gewaagd waren in deze wedstrijd. Blauw Geel’38 kreeg al binnen vijf minuten twee kansen, maar helaas geen scherpte voor de goal. Kansen over en weer bij beide ploegen. In de tweede helft werd Bennekom steeds sterker maar gelukkig was keeper Harm ontzettend belangrijk om een goal te voorkomen bij een één tegen één situatie en bij een penalty die hij knap tegenhield. Door het sterke optreden van Harm kwam Blauw Geel zelfs op voorsprong doordat een corner van Sem strak werd ingedraaid voor de goal waar Yanou simpel de bal in de goal kon frommelen. Hoe maakt niet uit maar de 1-0 was er. Hierna had Blauw Geel de kans om de voorsprong te vergroten maar helaas hadden Aybars, Yanou en Brecht drie de vizieren niet op scherp staan.” Prima prestatie van dit team dat met negen uit drie en niet één goal tegen. Volgende week naar Union in Malden.

JO 17-1 werkt zich uit de naad, maar blijft met lege handen.
Verliezen is soms heel zuur en dat overkwam de mannen van trainer Geert zaterdagmiddag tegen het bezoekende Sarto uit Tilburg. Voor rust waren de grootste kansen voor Blauw Geel’38, maar het was Sarto dat scoorde. Aanval golfde na rust op het Tilburgse doel en halverwege was het Milan die met een kopbal de dik verdiende gelijkmaker realiseerde. Blauw Geel’38 bleef drukken voor de voorsprong waar Sarto naar hartenlust mocht counteren. Dat brak Blauw Geel’38 op en werd het 1-2 en uiteindelijk 1-3. Jammer knoeperhard gewerkt en niet beloond. Mariano Bombarda, de voormalige prof van onder anderen Willem II en Feijenoord zag het vrolijk aan. Zijn zoon speelt bij Sarto. Het voetbalicoon dronk rustig zijn bakkie in de kantine na afloop.

JO 19-1 zoekt nog naar eerste zege
Met 1-4 werd er zaterdagmiddag verloren van Orion uit Nijmegen. Het leek zo hoopvol te gaan nadat Ben (even geleend van het eerste) er 1-0 van maakte. Maar via wat minder gelukkige momenten werd het nog voor rust 1-2. Bram had daarin geen gelukkige rol al kreeg hij bij de 1-2 de bal ongelukkig toegespeeld. We weigeren vaak commentaar te leveren op de arbiter, maar toen Melle in de zestien zijn shirt en half metertje langer werd had de bal op de stip gemoeten. Dat zag iedereen ook de mensen van Orion. Maar om onbegrijpelijke redenen bleef het fluitsignaal en een kaart van scheidsrechter Ter Horst uit waar de bal gewoon op de stip had gemoeten. De man zal het niet expres gedaan hebben en in week van de scheids vergeven we hem het. In die teleurstelling werd het nog 1-3 en 1-4. Snel vergeten en op naar het volgende duel AZSV in Aalten (Gelderland)

Senioren

Blauw Geel’38 reserves verliezen met klein verschil bij Venray-2
Winst is een duur begrip bij het tweede team van Blauw Geel’38. Na de 1-0 achterstand kwam Blauw Geel’38 in de tweede helft goed terug en leek het wachten op de gelijkmaker. Die viel niet en werd het zoals de voetbalwet luidt aan de andere kant: 2-0. Bram Bezems van JO 19-1 mocht de eer redden met een fraaie kopbal naar 2-1. Ondanks de nederlaag een zwoegend Blauw Geel’38 wat een compliment verdient.

 

 

Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2019  |  Privacy & Cookies