5 juli 2018  GROOTS met vertrouwenspersoon Harrie Lunenburg!

Geplaatst op 5 juli 2018 • 14:49 • NieuwsClubnieuws

GROOTS met vertrouwenspersoon Harrie Lunenburg!

Respect en Sportiviteit staan bij Blauw-Geel’38 hoog in het vaandel. Daarom slaat onze club de handen ineen met onder meer de KNVB en de Rabobank. Een continu proces waar iedereen bij Blauw-Geel’38 bij betrokken is. Binnen onze vereniging doen we dat GROOTS: Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots, Tegen geweld en Sportief. Deel 8 met vertrouwenspersoon Harrie Lunenburg!

Harrie, wat houdt jouw rol als vertrouwenspersoon binnen Blauw Geel’38 eigenlijk in?

“De vertrouwenspersoon is bedoeld voor mensen, die graag iets kwijt willen binnen onze club. Dat betreft voornamelijk sociale zaken. Als iemand dat niet kwijt kan binnen zijn eigen kanalen, dan kom ik als vertrouwenspersoon in beeld. Dat heeft niets te maken met voetbaltechnische zaken. Als een speler naar een ander elftal moet of een pupil wordt gescout, moet je niet bij mij zijn. Als er daarentegen dingen gebeuren die niet in de haak zijn, probeer ik die met alle partijen op te lossen.”

Hoe kijk je in die rol terug op de afgelopen jaren?

“Afgelopen seizoen ben ik eigenlijk nauwelijks aangesproken en dat is een goed teken. Het is gemakkelijker om wat verder terug te kijken. Ik ben nu vijf jaar vertrouwenspersoon binnen Blauw Geel’38 en ben tot op heden drie keer betrokken bij een bepaalde situatie. Meestal worden er nog dingen bij mij neergelegd, die eigenlijk niets met mijn rol te maken hebben. Die mensen help ik dan natuurlijk wel op weg, zodat hun probleem op een andere manier kan worden opgelost.”

Kun je uitleggen hoe Blauw Geel’38 de begrippen binnen GROOTS voor zich ziet?

Gastvrij: “Iedere zaterdag en zondag loopt het hier vol met sporters, toeschouwers en scheidsrechters en die moeten wij gastvrij ontvangen. Als Blauw Geel’38 moeten wij ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt bij onze club. Bijvoorbeeld door iemand de weg te wijzen of een praatje te maken. Het maakt niet uit waarvoor iemand bij Blauw Geel’38 is, het gaat erom dat diegene zich prettig voelt op onze club.”

Respectvol: “Dat is natuurlijk een veel breder begrip. We moeten respectvol omgaan met andere mensen, maar zeker ook met materialen. Dat doen we bij onze eigen club dus moeten we ook bij een andere vereniging het goede voorbeeld geven. Als iedereen op een goede en nette manier met eigen en andermans spullen omgaat, voorkomt dat een hoop ellende.”

Opgeruimd: “Natuurlijk moet ons mooie Prins Willem-Alexander Sportpark er netjes uitzien. Daar moet iedereen een kleine bijdrage aan leveren. Afval gooi je in de daarvoor bestemde afvalbakken en laat je dus niet slingeren op en rond de velden. Wat ook belangrijk is, is dat we geleende materialen op een nette manier terugbrengen en fatsoenlijk met doeltjes op de velden omgaan.”

Ontzettend trots: “Ik vind dat wij allemaal erg trots mogen zijn op onze mooie club. Dat betekent aan de ene kant de mensen bij Blauw Geel’38, maar aan de andere kant ook de accommodatie en materialen. Een voetbalclub moet meer zijn dan alleen een plek, waar je een voetbalwedstrijd speelt. Het moet ook een plaats zijn, waar je bijvoorbeeld je hart kunt luchten en buiten het veld met anderen goed om kan gaan.”

Tegen geweld: “Geweld lost helemaal niets op, niet in het groot en niet in het klein. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor fysiek geweld, maar zeker ook voor verbaal geweld. Van schelden en beledigen wordt niemand beter. Ook het pesten valt daar als vanzelfsprekend onder. Mochten zulke dingen wel voorkomen dan moeten we elkaar daarop aan kunnen en durven spreken bij Blauw Geel’38.”

Sportief: “We zijn een voetbalclub en kennen allemaal de regeltjes binnen het voetballen. Sportiviteit begint echter altijd bij jezelf. Je bepaalt zelf waar voor jou de grens ligt. Natuurlijk is er altijd een scheidsrechter, die indien nodig in kan grijpen. In eerste instantie bepaal je je eigen grenzen en geef je aan tot waar je kunt gaan.”

Welke begrip spreekt jou persoonlijk het meeste aan?

“Dan kom ik toch uit bij het begrip Sportief. Binnen het begrip sportiviteit komen de andere begrippen eigenlijk allemaal terug. Als je niet op die juiste manier omgaat met je bezoekers, teamgenoten, accommodatie of materialen dan zijn de andere begrippen niets waard. Daarnaast is het gastvrije stuk binnen Blauw Geel’38 erg belangrijk. We komen hier niet alleen om te trainen of een wedstrijd te spelen. We komen hier om met vrienden en bekenden een gezellige dag of avond te hebben.”

En op welk gebied kunnen wij onszelf nog wel verbeteren?

“Ik vind dat we vooral intern nog meer met elkaar moeten samenwerken. We hebben mooie groepen als bijvoorbeeld de jeugdafdeling, de seniorenafdeling, de veteranen en de materiaalmannen, maar vindt dat het nog teveel afzonderlijke eilandjes zijn. Daarin vind ik dat we meer als een geheel naar buiten toe moeten treden. We vormen namelijk samen de club. We moeten meer gezamenlijk doen. Als de een met een probleem zit, moet de ander er zijn om diegene te helpen.”

Met iedere geïnterviewde behandelen we ook een aantal stellingen:

‘Ik hoef geen respect te tonen aan iemand (bijvoorbeeld de tegenstander), die geen respect voor mij toont’

“Op het moment dat je dat doet, geef je zelf het verkeerde signaal af. Je moet de ander namelijk altijd het goede voorbeeld geven. Op het moment dat jij de ander respect toont, is de kans nou eenmaal groter dat je dat respect ook terug krijgt. Als je gaat wachten totdat je zelf respect krijgt en dat zelf in eerste instantie niet doet, werkt dat meestal niet.”

‘Bij Blauw Geel’38 kunnen we alles tegen elkaar zeggen’

“Binnen Blauw Geel’38 kennen de meeste mensen elkaar goed en dan is het natuurlijk gemakkelijker om dingen met elkaar te bespreken. Als ik kijk naar mijn rol als vertrouwenspersoon zie ik dat ik eigenlijk vrij weinig wordt ingeschakeld. Dat betekent dat mensen binnen onze club de meeste zaken zelf op willen en kunnen lossen. Over het algemeen gaat dat bij Blauw Geel’38 gewoon erg goed.”

‘Het is logisch dat je minder respect hebt voor iemand (bijvoorbeeld de scheidsrechter) die je niet kent’

“Ik vind dat het eigenlijk andersom moet zijn. Misschien moet je juist meer respect hebben voor iemand, die je niet kent. Als later blijkt dat diegene jou niet respecteert of op een verkeerde manier met jou omgaat, kun je zelf laten merken dat het niet de juist wijze is. Als je al begint om iemand, die je niet goed kent minder respect te geven, heb je natuurlijk al een verkeerde start.”

‘Ik baal van platte taal’

“Soms moeten we met z’n allen kiezen voor andere woorden. Een simpel voorbeeld zijn ziektes zoals kanker. Dat komt er nou eenmaal gemakkelijk uit als iets verkeerd gaat. Je hebt echter niet in de gaten hoeveel anderen mensen je ermee beschadigd. Er zijn altijd mensen, die je met dergelijke woorden enorm raakt. Er zijn altijd wel woorden te vinden, die duidelijk maken wat je bedoelt. Dat kan ook zonder anderen te beschadigen.”

Tot slot! Welke tip zou je de leden van onze club mee willen geven om zo GROOTS mogelijk te zijn?

“Ik hoop dat onze club nog meer een geheel wordt. Er gebeuren ontzettend veel dingen binnen Blauw Geel’38. De ene keer is er iets te vieren, de andere keer is de situatie minder leuk. Wat er ook gebeurd, we moeten altijd samen blijven optrekken. Dan wordt onze club een nog hechtere gemeenschap en vormen we een geheel. Een mooie afspiegeling van hoe we dat ook graag buiten Blauw Geel’38 zien.”

Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2018  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO