21 december 2023  Gesprek met Maurice Verbunt onder de kerstboom

Geplaatst op 21 december 2023 • 16:31 • NieuwsClubnieuws

Gesprek met Maurice Verbunt onder de kerstboom

We hadden het geklokt in onze rit naar Kerkrade. Exact anderhalf uur rijden. Blauw Geel’38/Jumbo trainer Maurice Verbunt doet dat probleemloos driemaal in de week en soms wel viermaal. Eerlijkheidshalve moeten wel melden dat we zelf op weg waren naar een avondvoorstelling van André Rieu in het MECC in Maastricht. Heerlijk dat je dit tegenwoordig gewoon kunt zeggen zonder het verwijt oubollig naar je hoofd geslingerd te krijgen. In tijden dat je ook mag zeggen op wie je hebt gestemd is eigenlijk niks meer te gek. We werden meer dan gastvrij in huize Verbunt ontvangen. Onze meegebrachte Meierijstad krollen met speculaas van bakker Van Leur maakten het hele maal af.

Door: Peter Kuijpers

Maurice deed zelf de deur open. Een gezellig knus ingerichte woning met de onmiskenbare Kerstboom in de woonkamer. Het gezin is gezegend met twee jongens Sill (9) en Finn (11). Sill speelt bij KVC Oranje in Kerkrade en Finn speelt in de jeugd van PSV in Eindhoven. Vrouw Melanie schoof ook aan met de krollen die een succes bleken te zijn. De spreuk aan de wand: –Do what you love love what you do– valt op en is veelzeggend. Verbunt begon al vroeg in juni met zijn eerste trainingen die met een tussenpauze in eind juli weer werden hervat. Verbunt: “We hebben geen goede voorbereiding gehad, omdat nog veel jongens op vakantie waren. We hebben dat in twee blokken gedaan, maar in beiden blokken waren we niet compleet. Zelfs voor de eerste bekerwedstrijd op 12 augustus tegen SVOD’22 waren er nog twee spelers met vakantie. Dat was één week voor de competitie. Gelukkig konden we dat aanvullen met spelers onder 23, maar de voorbereiding was verre van ideaal. Daar hebben we later ook nog behoorlijk wat last van gehad. Ik begrijp goed dat ieder recht heeft op vakantie, maar op 1 augustus in aanloop van de eerste bekerwedstrijd, moet de groep compleet zijn vind ik. Maar dat hebben we ook goed doorgesproken.”

Brabant en Limburg
Een nieuwe trainer geeft nieuwe dingen en inzichten. Toch gaf dit voor Verbunt amper problemen. “Qua spel en tactiek verschillen Niels (Niels van Casteren voormalig trainer van Blauw Geel’38 red.)en ik niet zoveel. Het was voor de spelers om die reden ook goed te bevatten. Het jammere was dat de groep steeds niet compleet was en je steeds weer opnieuw moest beginnen. Ze moesten aan mij wennen ook aan mijn trainingsvormen.” Het verschil tussen Brabant en Limburg steekt dan de kop op. “Nou ja, ook de spelers moesten aan mij wennen, zeker. Maar ik merk hier bij Blauw Geel’38 toch wel op dat er meer plichtsbesef is dan bij Groene Ster. Spelers meldden zich daar wat makkelijker af voor een training. Hier gebeurd dat ook wel, ziek is ziek tenslotte, maar heb dan de indruk dat ze het heel vervelend vinden. Ze zijn gewoon voor Blauw Geel en daar komt niets tussen. Hier bij Groene Ster ging dat wat makkelijker. Je kunt het ook gemoedelijker noemen. Ik vind Brabanders ook directer. Je moet er wel mee om kunnen gaan dat weer wel. Als een Brabander je een klootzak vindt zullen ze dat dan ook direct tegen je zeggen.”

Bloedvorm
Nieuwe spelsystemen kost tijd veel tijd soms: “Weet je in het begin speelden we echt niet slecht. We kregen te gemakkelijk doelpunten tegen. We waren ook niet stabiel genoeg en die fase zijn we al lang gepasseerd. We zijn nu een veel stabielere ploeg met herkenbare patronen.” We waren in het begin te veel afhankelijk van de vorm van bepaalde spelers, dragende spelers vertelde je ooit. Ben van den Nieuwenhof bijvoorbeeld: “Ik moet zeggen dat Ben vanaf dag één de goede vorm te pakken heeft. Hij maakt het verschil ook in doelpunten. Maar misschien kan jij dat beter zeggen dan ik. Was dat andere jaren niet zo? Ik weiger te zeggen dat het verschil alleen door Ben gemaakt wordt. Daar zou ik veel andere spelers te kort in doen, maar hij is momenteel in bloedvorm.” Vooral op zaterdag toch? “Ha ha..ik weet waar je op doelt. Het is een jonge gast die van het leven geniet neem hem dat eens kwalijk. Zolang hij presteert vind ik dat van minder belang. Ik heb hierover wel eens met hem gesproken en dat begreep hij goed. Maar hij heeft er al dertien inliggen.” Het zijn er twaalf die goal tegen Gemert was volgens het wedstrijdformulier een eigen goal. “Nou dan twaalf ook prima.” De belangstelling uit Groesbeek is inmiddels wel bekend ik neem aan ook bij Maurice Verbunt? “Ja natuurlijk. Hij heeft zijn eerste gesprek gehad bij de Treffers. Ik heb ook met hem gesproken. Op het moment dat hij hogerop kan dat hij daar dan oren naar heeft is duidelijk. Dé vraag of die overstap iets voor hem is gezien het feit dat jij noemde. Hij neemt bovendien een boerenbedrijf over en belde me wel eens dat hij de koeien moest melken en niet kon komen. Bij ons kan dat, maar of dat op tweede divisie niveau kan is de vraag. Hij is een levensgenieter daar kom je niet omheen. We zullen er alles aan doen om hem binnenboord te houden. We zijn op dit moment in gesprek met de spelers en dat ziet er goed uit. Het feit is wel dat de groep meer wil dan meedraaien in het linker rijtje. Het zijn echt ambitieuze knapen. Wil je stappen maken moet je in de breedte ook sterker worden. De BG-top wil dat ook, maar aan alles hangt een prijskaartje.” Een wens uit de groep toch? “Ja, dat gaven ze duidelijk aan en daar ben ik het ook mee eens” ,aldus Verbunt.

Systeem
Over de manier van spelen kan je hele gesprekken of discussie voor opvoeren, maar in principe is het elf tegen elf toch. Althans dat zei Gary Lineker ooit. “Ja, dat klopt. Wij voetballen gewoon 4-3-3. Het is ook de club Blauw Geel’38 die dat aangeeft dat ze aanvallend willen voetballen. Wij spelen ook met drie spitsen. De aanpassingen in ons systeem doen we door het hanteren van spelprincipes. Zo hebben we voor het aanvallen, verdedigen en omschakelen een aantal principes die we hanteren.”

Veghelaar
Bij de vraag of Maurice inmiddels een halve Veghelaar is gaf nog al wat lachsalvo’s bij de toehoorders aan de keukentafel: “Een beetje wel. Mijn vrouw en kinderen komen altijd mee dan blijf je al wat langer in de kantine hangen en geeft al een betere band. Afgelopen week hadden we een kerstborrel met de sponsoren, dat was leuk. Ik ben wel iemand die binding heel belangrijk vindt. Bij Groene Ster was dat na zes jaar wel heel eigen aan het worden in een ons-kent-ons sfeertje. Begin steeds meer mensen te kennen in Veghel en dat wordt steeds breder. Vorige week, nadat TEC werd afgelast, was ik net gearriveerd in Veghel. Daar heb ik voor JO 19-1, die wél moesten spelen, nog een motivatiespeech gehouden dat was leuk en ze wonnen ook nog. Ik was er toch, dus waarom niet.”

Tot slot
Blauw Geel’38 staat met het ingaan van de winterstop met een wedstrijd minder op de teller dan de rest op een vijfde plek. Prima plek toch? “Dat denk ik van wel. Soms wat wisselvallig vooral in het begin kregen we in mijn optiek te veel doelpunten tegen. Daar zijn we wat stabieler in geworden. Maar terugkijkend kan ik niet zeggen dat we wedstrijden hebben gestolen. Soms wel punten niet gekregen zoals bij UNA en Gemert thuis. Ook AWC thuis gaven we weg. Maar om je vraag te beantwoorden ik vind de huidige plek die we staan prima.” Het gesprek loopt ten einde en hoogste tijd voor een gezinsfoto onder de kerstboom. Een mooi stel poseert zonder te morren voor deze camera. “Een leuk gezinnetje”: zei mijn vriendin onderweg naar het MECC en die geeft nog niet eens iets om voetballen.

Kerst- en nieuwjaarswens
Ik wil iedereen alvast hele fijne feestdagen wensen en een sportief maar vooral liefdevol 2024 Ben dankbaar voor alle mensen om je heen en geniet van de mooie momenten hoe klein ze ook mogen zijn…

 

 

 

 

Array
Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl© Blauw Geel’38 - 2023  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO