22 februari 2020  Blauw Geel’38/JUMBO neemt deel aan nieuwe O23 competitie

Geplaatst op 22 februari 2020 • 15:50 • NieuwsClubnieuws

Blauw Geel’38/JUMBO neemt deel aan nieuwe O23 competitie

Blauw-Geel’38/JUMBO staat, samen met een groot aantal andere amateurverenigingen, voor een belangrijke verandering in het laatste deel van de opleiding en de doorstroming naar het eerste elftal. De KNVB begint met ingang van volgend seizoen met een nieuwe competitie voor spelers onder 23 jaar. Blauw-Geel’38/Jumbo gaat daaraan deelnemen.

De voetbalbond heeft het idee omarmd dat de overgang van junioren naar het eerste elftal dringend een impuls nodig heeft. Landelijk zien grotere verenigingen dat het steeds moeilijker wordt om een representatief tweede elftal op de been te brengen. Zowel kwalitatief als kwantitatief. De stap naar het eerste elftal is onverminderd lastig en de verleiding om te kiezen voor een eerste elftal van een naburige, lager spelende vereniging wordt groter. Een aantal grote amateurclubs, ook in deze regio, besloot al eerder om het tweede team op te heffen.
Regionaal heeft dat dit seizoen al geleid tot een aparte serie O23-wedstrijden, bovenop de reguliere competitie. Op initiatief van voetbalvereniging UNA (Veldhoven) is een beperkte reeks in het leven geroepen, waaraan nog zes andere clubs deelnemen: Gemert, UDI’19, OJC Rosmalen, Geldrop, Nuenen en Blauw Geel’38/Jumbo. Al deze clubs kampen met vergelijkbare uitdagingen en willen verder kijken om de ontwikkeling van jeugdige talenten te borgen.
De KNVB gaat daar nu in mee en zet een landelijke competitie voor spelers onder 23 op, toegankelijk voor alle amateurverenigingen. Deze ‘beloften competitie’ zal het niveau van de wedstrijden flink opstuwen. Het O23-team wordt een verlengstuk (van vier extra jaren) van de huidige opleiding, dat de overstap naar het eerste elftal moet verbeteren.
Blauw Geel’38/Jumbo heeft zich hiervoor ingeschreven. Er wordt een apart O23-team gecreëerd, dat op zaterdag zijn wedstrijden speelt. Deze speeldag biedt voordelen, want het geeft jonge talenten een extra mogelijkheid om te voetballen. Een belofte die op de bank mag zitten bij het eerste elftal, loopt nu het risico dat hij een weekend lang niet speelt. Immers, het tweede team speelt ook op zondag. Zeker bij verre uitwedstrijden van Blauw Geel’38/Jumbo 1 of 2 is dat niet te combineren. Straks kan een talent op zaterdag met O23 spelen en zondag alsnog aansluiten bij het eerste team.
Zoals de plannen nu op tafel liggen, worden straks poules van acht O23-teams gevormd. Die spelen vóór de winterstop een volledige competitie (uit en thuis) tegen elkaar: veertien wedstrijden. De bovenste twee gaan vervolgens naar een promotiepoule, de nummers 7 & 8 gaan een divisie lager spelen, opnieuw in ene poule van acht teams (en dus opnieuw 14 wedstrijden).
Blauw Geel’38/Jumbo is blij met de wijziging, die jonge spelers extra tijd en kansen biedt om de stap te maken naar het eerste elftal. Het niveau van de O23-competitie zal beduidend hoger liggen dan het niveau van de huidige reserve-hoofdklasse. Het O23-team zal daarmee ook een regionale uitstraling krijgen, met aantrekkingskracht op zowel jonge talenten in een kring rond Blauw Geel’38/Jumbo, als op toeschouwers die beloften voetbal op hoog niveau willen zien.
De verandering betekent dat het huidige Blauw Geel’38/Jumbo 2, gericht op prestatief voetbal, vervalt. Het huidige Blauw Geel’38/Jumbo 3 zal waarschijnlijk Blauw Geel’38/Jumbo 2 worden, maar blijft op dezelfde, recreatieve manier voetballen zoals het gewend is. In feite verandert alleen het cijfertje achter het team.
Dat geeft ook nadelen. Het wegvallen van een prestatief Blauw Geel’38/Jumbo 2 betekent bijvoorbeeld dat een speler van Blauw Geel’38/Jumbo 1 die terugkeert van een blessure en ouder is dan 23 geen ritme meer kan opdoen in een prestatief team. Op dit moment wil de KNVB immers nog niet aan dispensatiespelers. De keepers mogen 25 jaar zijn, maar verder wil de bond geen uitzondering maken.
Ook valt er een gat voor spelers die ouder zijn dan 23, maar die nog wel ambitieus zijn en per se prestatief willen trainen en voetballen. De voetbalvereniging is daar alert op en zal daar zo goed mogelijk mee omgaan.
De hele opzet moet zich onder auspiciën van de KNVB nog uitkristalliseren. Dat zal in het komende half jaar gebeuren. Zeker is dat de BG Top, het bestuur en de technische staf van Blauw Geel’38/Jumbo 2 volop kansen zien in de nieuwe opzet. Er wordt al vele jaren gesproken over een manier om de stap van junioren naar eerste elftallen te verkleinen, nu wordt daar op landelijk niveau serieus werk van gemaakt. Blauw Geel’38/Jumbo sluit zich daar graag bij aan.
Tot zover, we houden u verder op de hoogte.
Namens BG Top & het bestuur Blauw Geel’38/Jumbo
Jeroen Minneboo

Array
Blauw Geel'38

Pr. W. Alexander Sportpark 24
5461 XL Veghel
Tel. (0413) 36 57 04
info@blauwgeel.nl



© Blauw Geel’38 - 2020  |  Privacy & Cookies |  Algemene voorwaarden Blauw Geel'38/JUMBO